Proč zvolit k vaření litinové nádobí?
Věděli jste ... že všechno to titanové, keramické, "GREEN", teflonové, ATP. nádobí je ve skutečnosti hliníkové, se spoustou chemikálií? Prakticky jen tenká vrstva jakéhosi funkčního povrchu odděluje Vaše potraviny od zdravotně závadného hliníku, který je již dnes v gastro oblasti obecně zakazován. Samotné chemické složení teflonových a jiných ochranných vrstev převážně od východních výrobců je velmi diskutabilní.
LITINA JE 100% PŘÍRODNÍ MATERIÁL = SLOŽENÍ: ŽELEZO + UHLÍK. LITINOVÉ HRNCE A PÁNVE JSOU NA CELÝ ŽIVOT. MNOZÍ Z NÁŠ JEŠTĚ DNES S OBLIBOU VAŘÍ NA LITINOVÉM NÁDOBÍ NAŠICH BABIČEK A STEJNĚ TAK BUDOU VAŘIT I DALŠÍ VAŠE GENERACE.
Litinové nádobí je vhodné pro dlouhodobé tepelné zatížení a s dalším používáním se jeho vlastnosti zlepšují. Litinové výrobky se rovnou odlévají do finálního tvaru, díky tomu je litina i z hlediska formy vysoce stabilní materiál, který se při zahřátí nekroutí ani nerozpíná.
Rozdíl mezi litinou a plechem můžete pozorovat třeba na jednoduchém pokusu z každodenního života, když zkusíte nalít studenou vodu na rozpálenou litinovou pánev a pečicí plech. Ačkoli jsou pánev i plech z téměř stejného materiálu, na změnu teploty reagují odlišně. Zatímco plech se vlivem prudké změny teploty prohne, litinová pánev si udrží svůj původní tvar. Kromě jiného můžete litinové nádobí použít na všech zdrojích tepla, a pokud není opatřeno dřevěnou rukojetí pak také v troubě či na otevřeném ohni. Tuto vlastnost má jen opravdu málokterý materiál.
Litinové nádobí je vhodné pro všechny zdroje tepla:
Nabídku značkového litinového nádobí SKEPPSHULT z pravé švédské litiny naleznete ZDE:
V čem raději nikdy nevařit - pár příkladů jakým hrncům (materiálům) se vyhnout:
HLINÍK - hliník je jedovatý pro centrální nervovou soustavu, v gastro oblastech se již příliš neobjevuje, ale každý z nás má doma pořád nějakou tu kávovou lžičku či "ešus". Tento materiál se však stále používá k balení potravin – dbejte, aby potraviny balené do alobalu nebyly příliš kyselé nebo slané (dochází k oxidaci a uvolňování hliníku)!
TEFLON (poškozené, poškrábané pánve) - Teflon je oblíbený pro snadnou údržbu a zajímavou cenu. Bohužel se však v případě pánví jedná opět pouze o hliník obalený tenkou vrstvou teflonu. TEFLON - polytetrafluoroethylen má velkou nevýhodu: Jeli vrstva teflonu narušena nebo rozpálena více jak na teplotu 260 °C – začínají se uvolňovat toxické a karcinogenní látky. Jestliže budete mít teflonový povrch poškozený, raději nádobí ihned vyhoďte!!! Dochází k rychlému uvolňování teflonu a hliníku přímo do potraviny. Teflonové nádobí používejte skutečně jen na rychlou přípravu pokrmů, k míchání používejte pouze dřevené a plastové pomůcky, které nepoškrábou povrch.
POCÍNOVANÁ MĚĎ - snese poměrně vysoké teploty (do 250 °C), v případě, že se ale tato teplota překročí, měď se začne tavit a může se dostat do potravin. Protože je měď toxická, její požití vyvolá nevolnost, zvracení, průjem dlouhodobé používání a přetěžování teploty tohoto nádobí má za následek poškození jater.
UMĚLÉ MATERIÁLY obecně - dnes velmi oblíbené silikonové formy a pekáče bohužel nejsou pro naše zdraví moc vhodné, veškeré umělé hmoty jsou více nebo méně jedovaté a rakovinotvorné! Při výběru se zaměřte na výrobky od renomovaných firem, které mají vyhovující atesty.
BEZPEČNÉ MATERIÁLY:
Sklo, keramika, dřevo, nepoškozený smalt a další přírodní materiály.
Další bezpečnou skupinou pro gastro nádobí jsou tzv. nejedovaté kovy - titan, nerez, litina, chrom, stříbro, zlato.
NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY FAQ - platí pro litinové nádobí a speciálně pro litinové hrnce a pánve značky SKEPPSHULT, některé informace jsou převzaty přímo od švédského výrobce:
Jak pečovat o litinu ?
K čištění používejte jen vlažnou vodu a kartáček na nádobí (případně škrabku), mnohdy však stačí pouze vytřít povrch papírovým ubrouskem. Upozornění: litina nesmí přijít nikdy do myčky nádobí anebo používat k čištění jakékoli mycí a čistící prostředky, taktéž je dobře, když je tato litina(čistý přírodní produkt bez umělého povrchu či povlaku) promaštěna a často používána.
Může toto litinové nádobí způsobit poškrábání na sklokeramických plotnách/deskách?
Produkty od Skeppshult jsou mimo jiné testovány i v laboratořích předních výrobců sporáků - u firem Bosch a Siemens. Rezultát: produkty od Skeppshult nezpůsobují žádné poškrábání sklokeramických desek.
To spočívá mimo jiné v tom, že litina je měkčí materiál nežli sklo nebo keramika. Také forma spodku dna je velmi důležitá.
Jaký je rozdíl mezi tímto litinovým nádobím a mezi titanovým nebo keramickým nádobím? Někde jsem viděla také litinové nádobí, ale to bylo mnohem lehčí a hladší.
1) Tzv. titanové nádobí samozřejmě není celé z titanu, ba ani z části. Pouze slabá vrchní vrstva obsahuje jako příměs jen jeho částice. Jinak je celé nádobí opět z problematické hliníkové slitiny (podobně i u keramického nádobí). 2.) Někteří výrobci a prodejci používají zavádějící až lživý výraz "litina" pro výrobky z hliníkových slitin. Tyto samozřejmě nemají s pravou litinou vůbec nic společného.
V čem je toto litinové nádobí odlišné od ostatního? Je jako materiál použita skutečně jenom litina?
1) Většina běžného nádobí je hladká, pěkná na pohled a převážně konstantní. To je způsobeno ve většině použití slitin, chemikálií, umělých vrstev, apod. Naproti tomu nádobí z přírodní litiny je zcela jiné, nemá žádnou umělou vrstvu a proto jako jediné snese i vyšší až vysoké teploty - nedochází zde k odpařování nebezpečných látek. Pro lepší představu lze toto litinové nádobí přirovnat k "litinovému plátu z kamen". Nejde o vzhled, ale naopak o funkčnost a zdravotní nezávadnost. Případné strukturální nerovnosti či estetické "nedokonalosti" povrchu jsou zcela normální, jedná se o odlitek surové litiny, rukodělný slévárenský výrobek. Taktéž povrch litiny stále "pracuje" (čím více a déle je přírodní litina používaná, tím lepší má vlastnosti), nejedná se o tzv. "čisté umělé nádobí". Ale zato se toto nádobí Skeppshult - z pravé a přírodní švédské litiny, odmění nesrovnatelnými vlastnostmi.
2) Ano samozřejmě, je to uvedeno již na úvodní stránce a i u každého produktu. Je to pouze čistá a kvalitní švédská litina(nejedná se ani o nějaké slitiny např. s hliníkem!), bez jakýchkoli umělých povlaků nebo povrchů, bez přidání jakýchkoli chemikálií.
Čím je potažený povrch tohoto litinového nádobí. Co je to za černou barvu?
Při výrobě litinových produktů od Skeppshult nejsou v žádném případě použity jakékoli chemikálie nebo barvy. Ta černá patina(barva) na povrchu, je ve skutečnosti pouze rostlinný olej - při výrobě do litiny "zapečený". Toto je přirozená "anti-přilnavá" ochrana bez použití jakýchkoli chemických látek. Tato slabá vrstva rostlinného oleje sice není pořád stálá, ale snadno obnovitelná.
Proč je toto litinové nádobí lepší než například nádobí s tzv. "nepřilnavým povrchem"?
Většina nádobí s tzv. "nepřilnavým povrchem" má povrch (povlak), který často obsahuje ochranné látky proti ohni, jež mohou být považovány za jedovaté. Litinové nádobí od Skeppshult však neobsahuje žádné chemikálie, které se mohou v případě poškrábání uvolnit do připravovaných pokrmů(viz např. pánve s teflonovým povrchem). Taktéž má nesrovnatelné vlastnosti s ostatním nádobím, které se navíc ještě stále zlepšují - čím více je litina používaná!
Je vaření na vámi dodávaných litinových pánvích (nádobí) možné při použití minimálního množství tuku, tj. jako u nádobí s "nepřilnavým" povrchem, nebo ho lze spíše přirovnat ke klasickému, např. nerezovému nádobí?
Některé potraviny, např. řízky, samozřejmě musíte připravovat s dostatečným množstvím tuku. Primárně je však toto litinové nádobí určeno pro použití s minimálním množstvím tuku anebo dokonce úplně bez. Např. palačinky jsou absolutně bezkonkurenční na tomto litinovém nádobí s rozprašovačem oleje, nebo zelné placky(zelňáky) úplně bez použití oleje.
Jak to, že litinové nádobí od Skeppshult je tak dobré v používání?
Litinové nádobí od Skeppshult jsou rukodělné výrobky s dlouhou tradicí, dle nejlepších technologických postupů a z nejlepších surovin. Tato švédská litina má pak vynikající vlastnosti, taktéž vodí a uchovává teplo rovnoměrně a tak jak má. Toto vše dává připravovaným pokrmům příjemný a chutný povrch a celkovou dobrou chuť. Dokonce nám také dává zdravý přísun železa (prvek, který tělo potřebuje), skrze potraviny které jsou v něm připravovány, obzvláště pak, když jsou při přípravě jídel použity kyselé přísady, jako je ocet, víno anebo citron.
Může se na toto nádobí použít i obracečka kovová, nepoškrábe to litinu nebo nějak neublíží?
Ano, na toto litinové nádobí můžete použít i kovové náčiní, v tomto kontextu snese litina i hrubší zacházení - není poškodit nebo poškrábat co, jedná se stále jen o litinu.
Je držadlo z nerez oceli při vaření na sporáku také horké?
Ne. Je maximálně trochu teplé.
Mohu si madla u pánví SKEPPSHULT odmontovat?
Ne.
Může se dát pánev s nerezovým držadlem do trouby?
Ano, ale je potřeba počítat s tím, že držadlo změní svůj vzhled (na funkčnost to nemá žádný vliv).
Může se tato litina použít např. na plynový sporák přímo, není třeba nějaká „mezideska"?
Je možné použít přímo, litina je tepelně velmi odolná. Hrnce a pánve bez dřevěné rukojeti je také možné použít na otevřeném ohni. U každého produktu je seznam tepelných zdrojů, na které je lze použít PŘÍMO, není třeba jiných řešení.
Může se toto nádobí použít i na indukční desky?
Samozřejmě ANO, litina je magnetický materiál, lze tedy na indukčních deskách použít stejne jako ocel a nerez v případě že mají hrubší dno. Naopak použít nelze nádobí z: hliníku, mědi, skla, keramiky, tedy veškeré teflonové nádobí s funkčnímu povrchy s hliníkovým jádrem apod.
Jak je to s používáním chemických prostředků a uchovávání pokrmů?
Toto litinové nádobí je přírodní - bez jakékoli umělé vrstvy či povlaku. Proto se nesmí používat jakékoli čistící a mycí prostředky nebo uchovávat pokrmy v tomto litinovém nádobí. Chemikálie(v čistících prostředcích) nebo (kyselé) šťávy či jiné agresivní složky obsažené v pokrmech, litině škodí(rozežírají její strukturu). Jednoduše: k čištění nepoužívejte žádné chemikálie, pokrmy můžete klidně servírovat přímo z litinového nádobí, ale toto nepoužívejte k uskladňování pokrmů.
Může se toto litinové nádobí rozbít?
Litina je všeobecně křehčí. Při prudším nárazu, zejména z větší výšky a na tvrdší povrch, může dojít k prasknutí. Avšak při běžném používání toto nehrozí.
Může toto litinové nádobí (někdy) zreznout?
Toto litinové nádobí je přírodní - bez jakékoli umělé vrstvy či povlaku a proto se rez může někdy vyskytnout. Nejedná se však o žádnou závadu, rez navíc není zdravotně závadná (spíše naopak). Rez se může objevit při nesprávné péči a a používání, anebo ne příliš častém užívání litiny. Toto lze snadno odstranit - případnou rez odstranit (setřít) a litinu znovu promastit rostlinným olejem.
Jsou prezentované rozměry, váhy a objemy u tohoto litinového nádobí přesné?
Všechny uváděné rozměry, váhy a objemy jsou cca, většinou uváděné přímo výrobcem. Tyto se mohou mírně lišit, neb se jedná o rukodělné slévárenské výrobky.
V čem je toto litinové nádobí od Skeppshult lepší než ostatní?
Klíčové vlastnosti: Nádobí pro vás i pro další generaci. Čím více a déle je litina používaná – tím lepší má vlastnosti.
Drtivá většina nádobí, které běžně vidíte v obchodech, pochází z Asie (i když je často klamavě označené jinou zemí původu, např. jako německé, apod.). Avšak nádobí švédské firmy Skeppshult, je opravdu vyrobeno ve Švédsku, z pravé švédské litiny - MADE IN SWEDEN. Firma Skeppshult je jediná ve Skandinávii, která vyrábí litinové nádobí z pravé švédské litiny. Jedná se o rukodělné výrobky podle tradičních metod (od r. 1906), z nejlepších surovin a technologických postupů, které jsou vyrobeny z přísně kontrolovaných surovin, bez chemických nebo jedovatých přísad. Jsou to ekologické a přírodní produkty, zdravotně absolutně nezávadné, zcela nesrovnatelné s např. různými asijskými produkty či napodobeninami (které mohou např. i obsahovat ve zvýšené míře toxické, těžké kovy či jiné nebezpečné látky). Jen pro zajímavost: ČOI zakázala v minulých měsících prodej litinového nádobí podvodných značek "Carl Victor" a "Ronneby Bruk" pod označením "ŠVÉDSKÁ LITINA".
Nabídka originálního švédského litinového nádobí SKEPPSHULT zde.
zdroj. tech. litina: zdrave.cz
Videa k litinovému nádobí Skeppchult:
Doporučení k prvnímu použití:
1) Omyjte teplou vodou, bez mýdla.
2) Pánev osušte, potřete řepkovým olejem a zahřejte.
3) Když je horká, připravte na ní jídlo.
4) Nechte ji vychladnout a umyjte teplou vodou.
5) Ohřejte ji a osušte.
Jak se starat o litinové nádobí?
1) Naneste tenkou vrstvu řepkového oleje.
2) Opékejte 10-15 minut, dokud se přestane objevovat kouř.
Vyrobeno tak, aby přetrvalo z generace na generaci.
Odolává extrémním teplotám.
Vhodná k použití se všemi kuchyňskými nástroji.
Vydrží i nárazy.