Doba přípravy: 2 hodiny 10 minut
Postup: Nepřímé grilování
Tento recept je jeden z nejlepších způsobů přípravy šťavnatého kuřete na grilu.
Ingredience:
- 1x 1,75kg kuře (bez drobů)
- 1x malá plechovka piva/ležáku/cideru
- trocha olivového oleje
- Americké BBQ koření anebo jiné koření dle vašeho výběru
Postup:
- Připravte udírnu podle uživatelské příručky.
- Namočte 2 hrnky jabloňových udících lupínků.
- Celé kuře potřete olivovým olejem. Pomocí mlýnku na koření rozemelte a naneste Vámi zvolené koření po celém kuřeti a vmasírujte ho.
- Plechovku s pivem důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Plechovku otevřete a vypijte nebo vylijte polovinu jejího obsahu, pak do jejího zbylého obsahu přidejte některé Vámi zvolené koření.
- Umístěte plechovku do stojanu na drůbež Weber a usaďte kuře přes plechovku. Stojan položte na grilovací rošt a pečte po dobu 2–2½ hodiny. Na rozžhavené uhlí přidejte namočené dřevěné lupínky.
- Po 1½ hodině otevřete dvířka udírny, pokud je to potřeba, doplňte palivo a přidejte další dřevěné lupínky.
- Kuře je upečené v momentě, kdy termosonda ukazuje 77 °C ve stehně/prsu, anebo pokud z něj vytéká čistá šťáva. Pokud je kuře upečené, pomocí grilovacích rukavic vyndejte stojan na drůbež z grilu a sejměte z něj kuře, aby si odpočinulo a vychladlo (cca 10 minut). Plechovka od piva bude velmi horká, ujistěte se, že je podepřená, až budete kuře zvedat a otáčet jím (použijte rukavice nebo kleště). Kuře bude velice šťavnaté, takže ho můžete rovnou naporcovat anebo ho zbavit kostí a umístit na servírovací mísu.
NAVÍC: Pro tento recept můžete použít i gril na dřevěné uhlí. Příprava s použitím grilu. Jednoduše přidejte namočené dřevěné lupínky do do rozpálených briket a pečte přibližně 1½ hodiny anebo dokud termosonda na maso nedosáhne 77 °C ve stehně/prsou.