Doba přípravy: 20 - 25 minut
Postup: Nepřímé grilování
Počet porcí: 6
Vyzkoušejte náš nejsledovanější recept na Twitteru - uzenou vepřovou pečeni s aromatickou oblohou.
Ingredience:
- 1,5 kg vepřové pečeně
- 4 lžíce řepkového
- oleje
- sůl a pepř
- namočené udící lupínky z třešňového dřeva
- Na zeleninu:
- 300 g paprikových lusků (dle vašeho výběru)
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 chilli paprička
- 2 lžíce řepkového oleje
- sůl a pepř na dochucení
- Na pečené brambory:
- 500 g nových brambor
Příprava v kuchyni:
- Pečínku potřete řepkovým olejem a bohatě obalte ve směsi soli a pepře.
- Paprikové lusky rozpulte, odstraňte jádřinec se semínky, a pak nahrubo nasekejte. Papriky potřete olejem a okořeňte mletou paprikou, solí a pepřem.
- Brambory rozkrájejte na půlky. Okořeňte solí, pepřem a potřete olejem. Brambory pak vložte do koše na zeleninu Weber.
Příprava na grilu:
- Připravte si udírnu Smokey Mountain Cooker. K dosažení rovnoměrné a dlouhotrvající teploty použijte osvědčenou a oblíbenou metodu. Umístěte malé množství zapálených briket do středu udírny a kolem vytvořte prstenec z nepodpálených briket. Množství paliva upravte podle velikosti své udírny. Vaším cílem je dosáhnout teplotu v rozmezí 120 – 130 °C.
- Do udírny Smokey Mountain Cooker vložte vepřovou pečeni. V této fázi dbejte na to, aby všechny vzduchové průduchy byly naplno otevřené. Pro dosažení perfektních výsledků je důležité umístit udírnu na dobře chráněné místo.
- Na zapálené brikety přidejte velkou hrst udících lupínků z třešňového dřeva a ponechte 1 hodinu v klidu udit.
- Po uplynutí této doby celý kus pečeně vyjměte a zabalte natěsno do alobalu. Potom maso umístěte nazpět do udírny a uďte ještě 1,5 hodiny.
- Vepřovou pečeni vyjměte, až dosáhne vnitřní teploty 70 °C. Co je velmi důležité: před naporcováním nechte maso nejméně 10 minut odpočinout.
- Brambory pečte v koši na nepřímém žáru asi 45 minut, až budou zlatavé a křupavé.
- Při stálém míchání smažte papriky, s mletou paprikou a kořením, asi 10 minut na oleji dokud nezměknou. Zeleninu servírujte jako oblohu spolu s uzenou vepřovou pečení a pečenými bramborami.