Doba přípravy: 3-4 hodiny
Postup: Nepřímé grilování
Počet porcí: 8
Nepřekonatelná grilovaná pochoutka! Pomalu grilovaná a pravidelně potíraná vepřová žebírka – budou se vám přímo rozplývat na jazyku.
Ingredience:
- Marináda
- 250 g sladké chilli omáčky
- 250 ml vody
- Nastrouhaná kůra ze 3 limetek
- 5 lžic čerstvé limetkové šťávy
- 4 velké stroužky česneku
- 4 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce nahrubo nasekaného oddenku čerstvého zázvoru
- 3 kusy vepřových žebírek baby ribs, každý 1 až 1,5 kg
- 1 lžíce mořské soli
Postup:
- Přísady na marinádu promíchejte v mixeru nebo robotu, zpracovávejte 1 minutu na hustou kaši. Stranou si odložte 250 ml marinády, kterou použijete na potírání během grilování.
- Z žebírek ponechaných v celku odstraňte blánu. Z masité strany žebírka osolte. Zbytkem marinády potřete žebírka ze všech stran a nechte je před grilováním 30 minut odležet při pokojové teplotě. Připravte si gril na nepřímé grilování pří nízkém žáru.
- Grilovací rošty očistěte kartáčem. Žebírka vyskládejte na sebe, stranou s kostí dolů, a 45 minut grilujte na nízkém žáru při uzavřeném poklopu.
- Potom sloupec žebírek na grilu opět rozeberte. Potřete masité strany marinádou, kterou jste si odložili. Žebírka vyskládejte nazpět, stranou s kostí dolů, přičemž původní svrchní díl nyní přesuňte až dospod, původní spodní díl doprostřed a střední díl navrch. Grilujte dalších 45 minut, poklop zůstane zavřený.
- Pak sloupec žebírek opět odeberte z grilu. Potřete masité strany marinádou, kterou jste si odložili. Žebírka vyskládejte nazpět, stranou s kostí dolů, přičemž původní svrchní díl nyní přesuňte až dospod, původní spodní díl doprostřed a střední díl navrch. Pokrčujte se zavřeným poklopem v grilování po další 1 až 1,5 hodiny. Během této třetí fáze občas vyměňujte vzájemné pozice žebírek tak, aby se rychleji hnědnoucí díly dostaly do středního patra sloupce a bledší díly byly umístěné navrchu celého sloupce. Při každém přeskládání žebírek je z masité strany potírejte odloženou marinádou.
- Po uplynutí této fáze rozeberte sloupec a žebírka vyskládejte vedle sebe, stranou s kostí dolů, a ponechte 10 až 15 minut na přímém žáru – občas je obracejte, aby se nepřipalovala. Potřete opět trochou odložené marinády a pokračujte v přípravě, dokud nebude maso opravdu měkké a nezačne se stahovat z konců kostí.
- Přendejte žebírka na plech, překryjte fólií a před naporcováním nechte ještě 15 minut odpočinout. Podávejte teplé.
©2010 Weber-Stephen Products Co. Recept z publikace Weber’s Complete Barbecue Book, autor Jamie Purviance. Použito se souhlasem vydavatele.