4 porce
Doba marinády: 60 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience:
- 24 skořicových tyčinek
- 2 šálky Chardonnay
- 1 celý očistěný siven s hlavou, měl by vážit asi 1400g až 1800g
- 2 oloupané a nakrájené šalotky
- 2 snítky rozmarýnu
- Mořskou sůl a čerstvě nahrubo namletý černý pepř
- Měsíčky z citronu
- Ochucený rum
Kdy jsem znovu potápěl v hlubokém modrém moři, napadlo mě zkusit ugrilovat celého sivena na roštu ze skořicových tyčinek. Vždycky jsem si myslel, že skořice je na pečení a nikdy jsem to nezkusil použít na slaná jídla. Toto by mělo být velmi zajímavé.

Postup:
1. Opláchněte sivena zvenku i zevnitř studenou vodou. Usušte papírovými utěrkami, vložte rybu do velké nádoby a zalijte vínem. Zakryjte a dejte na 60 minut chladit. V jiné nádobě ponořte skořicové tyčinky do vína, dokud je nebudete znovu potřebovat.
2. Předehřejte gril na střední teplotu. Vyndejte rybu z ledničky, vyjměte z vinné lázně. Do dutiny sivena vložte skořicovou tyčinku, poté navrch přidejte nakrájenou šalotku, citronové měsíčky, snítku rozmarýnu a dejte stranou.
3. Rozložte vínem nasáklé tyčinky skořice na gril ve formě roštu. Pro lepší pozdější manipulaci s rybou můžete použít děrovaný plech na pizzu nebo tác na gril. Na skořicové tyčinky položte zbývající citron a snítku rozmarýnu. Položte plněného sivena na skořicovou podestýlku. Dochuťte solí a pepřem.
4. Zavřete víko od grilu a pečte asi 30 minut, během kterých rybu jednou otočíte. Občas zkontrolujte, zda skořicové tyčinky nehoří. Ryba je většinou hotová, když je na dotyk pevná a když se maso u páteře rozpadne na plátky, zkusíte-li do něj jemně píchnout.
5. Sundejte rybu z grilu a rychle naservírujte na podnos. Odstraňte skořicovou tyčinku z vnitřku ryby. Pokapejte upečenou rybu citronovou šťávou a ochuceným rumem podle chuti. Podávejte ihned s vychlazeným Chardonnay.
Skořicový rošt
-přírodní rošt na gril
Vyzkoušejte přírodní rošt, jež Vašim pokrmům dodá nenahraditelnou vůni a chuť.