Doba přípravy: 30 minut
Postup: Nepřímé grilování
Vyzkoušejte naše sváteční masové rolky! Je to oblíbený recept nejen pro vánoční pohoštění.
Ingredience:
- 500 g kvalitní masové směsi na klobásy (nebo náplně z hrubé masité klobásy)
- 1 jablko, oloupané a nastrouhané
- kůra z 1 celého pomeranče
- šťáva z ½ pomeranče
- 1 díl z oddenku zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
- 100 g pistáciových oříšků, vyloupaných a nahrubo nasekaných (volitelné)
- 100 g sušených brusinek, nahrubo nasekaných
- 100 g strouhanky
- sůl a pepř
- 1 balíček rolovaného listového těsta
- 1 vejce, rozšlehané
Postup:
- Gril si připravte na grilování na nepřímém žáru při teplotě 200 °C.
- Smíchejte ve velké míse masovou směs na klobásy (nebo náplň z hrubých masitých klobás), jablka, pomerančovou kůru a šťávu, zázvor, brusinky, pistácie a strouhanku a dokořeňte solí a pepřem.
- Plát těsta rozviňte a podélně rozkrojte napůl.
- Směs rozdělte na 2 poloviny, každou z nich položte podélně na střed jednoho z dílů těsta, uválejte náplň do tvaru klobásy, a dbejte přitom, aby dosahovala až po okraj těsta a byla po celé své délce rovnoměrně rozložená.
- Za pomoci silikonového štětce na potíráni jemně přitlačte těsto k náplni podél jedné strany, a pak zvedněte druhý okraj těsta a přeložte jej přes maso. Dbejte, aby těsto těsně doléhalo k náplni a zaviňte směrem od sebe tak, aby kraje těsta přes sebe přesahovaly a vznikla opravdu dlouhá rolka. Přesah spojte a potřete rozšlehaným vejcem. Postup zopakujte u druhého závinu.
- Vidličkou zlehka propíchejte povrch těsta po celé délce klobásového závinu, aby vám těsto při pečení příliš nevyběhlo.
- Obě rolky překrojte na půl, pak na čtvrtky, a podle toho, jak velké nebo malé koktejlové klobásové záviny máte rádi, ještě dál na 2, 3 nebo 4 dílky.
- Masové rolky rovnoměrně rozložte na obrácený grilovací koš Weber, na který napřed položíte jednu vrstvu pečicího papíru. Svrchu těsto zlehka potřete zbytkem rozšlehaného vejce, aby záviny získaly sklovitý vzhled, a umístěte na gril nad nepřímý žár.
- Přiklopte poklop a pečte po dobu 15 minut dokud vnitřní teplota nádivky nedosáhne 75 °C.