Doba přípravy: 30 - 40 minut
Počet porcí: 6 - 8
Zdravý tuk obsažený v lososu z něj dělá perfektního společníka na Váš rodinný stůl. Jeho příprava na plátu alobalu eliminuje jakoukoliv šanci, aby se ryba přilepila k roštu. Navíc můžete v klidu zavřít poklop, protože rybu už není potřeba otáčet. Později, až bude ryba matná a sladkokyselá glazura zkaramelizovaná, můžete ji snadno zvednout z alobalu a kůži tam nechat. Tento tradiční pokrm již zůstane na vašem jídelníčku.
Ingredience:
- 1 filet z lososa s kůží, hmotnost cca 1,2 kg a 1,5–2,5 cm tlustý, zbavený ostrých kostí
- 1 lžíce světlého třtinového cukru
- 10 g nesoleného másla
- 1 lžička medu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky očištěného, nastrouhaného čerstvého zázvoru
Postup:
- Gril si připravte na nepřímé grilování při středním žáru (180–230 °C).
- V pánvi na soté smíchejte cukr, máslo a med, a ohřívejte na středním žáru, dokud se vše nespojí dohromady. Odstavte z žáru a vmíchejte hořčici, sojovou omáčku, olej a zázvor. Nechte vychladnout při pokojové teplotě.
- Umístěte lososa kůží směrem dolů na velký plát alobalu. Alobal na krajích ohněte nahoru kolem lososa tak, aby vznikl okraj 5 mm–1 cm kolem celé ryby. Natřete vrch lososa směsí s hnědým cukrem.
- Grilovací rošty očistěte kartáčem. Umístěte lososa na nepřímý střední žár a grilujte se zavřeným poklopem po dobu 25–30 minut, dokud okraje nezačnou hnědnout a vnitřek ryby nebude matný. Lososa s fólií přesuňte na prkénko.
- Nakrájejte rybu příčně na šest až osm kusů, ale nekrájejte skrz kůži. Zasuňte obracečku mezi kůži a maso, jednotlivé kusy ryby přesuňte na samostatné talíře a ihned podávejte.