Nevíte jaká je nosnost Paella hořáku? Jak moc jej můžeme zatížit? Jak velkou pánev na něj můžeme dát?
Paella hořáky jsou vyrobeny z tenkých trubek, které jsou na horní straně perforované z důvodu prostupu plynu a spojeny (svařeny) většinou klasickou pásovinou tl. 3 mm, která slouží zároveň jako nožičky. Nosnost je tedy konstrukčně omezena pevností svárů a houževnatostí daných materiálů.
Výrobce uvádí, že paella hořáky jsou určeny pro klasické Paella pánve (Paellerea s hloubkou cca do 6 cm) s tím, že doporučená velikost pánve vůči hořáku je cca do max. + 20 cm při naplnění připravovanou potravinou cca pod okraj, tzn. pro hořák 40 cm používejte pánev do cca 60 cm, na druhu stranu nepoužívejte pánev a hořák stejné velikosti, abyste zbytečně neplýtvali teplem na vnějším okruhu hořáku, které již pak odchází neefektivně mimo dno pánve. Nenaplňujte pánev přes její kapacitu.
Hořák lze samozřejmě s přihlédnutím k daným bezpečnostním předpisům (venkovní provoz, správný plyn, provozní tlak, zajištění dostatečného odvětrání, používání na nehořlavém povrchu, na stojanu atd.) použít také jako zdroj tepla pro jakékoli Vaše řešení. Pokud se však rozhodnete hořák zatížit více, je vhodné uvažovat o pořízení dodatečného nosného rámu - platí hlavně pro případy užití hlubokých pánví s navýšenou kopou jídla, těžkých litinových pánví, velkoobjemových hrnců, velkokapacitních kotlů na vývary, zabijačkových kotlů aj.
Paella hořáky jsou jako vařič velmi spolehlivé a určitě Vám dobře poslouží. Fyziku však ošidit nelze. Pokud budete dodržovat naše doporučení, pak Vás čeká jen a jen spokojené vaření.
Paella hořáky a Paella pánve naleznete zde.
Dobrou chuť přeje
Tým SUPER-NÁŘADÍ.cz