Kompletní specifikace
GFIRE zelený grilovací pečící kámen 40 x 20 cm ( lávový kámen )

Dostupnost: Pokud tento kámen není skladem, doporučujeme zakoupit kámen ETNA, který má o něco lepší vlastnosti (viz. připojené produkty)
Popis:
Grilovací kámen je vhodný na grilování masa, ryb, kuřat a jiných surovin. Jeho použití je široké, například v zahradním krbu, na grilu, v kuchyni na sporáku, je vhodný též pro restaurace, ale i v přírodě na přímý oheň pro bezva piknik, při trampování, k přípravě občerstvení na pouti, atd. Je vhodné jej také použít při grilování - pečení pizzy v uzavřených kotlových grilech. Doporučujeme osvědčené grily WEBER, CADAC nebo levnější hoby značku LUCIFER (všechny běžné prodáváme v našem obchodě).
Pečící kámen je primárně určen pro sváření do kovového rámu s „L“ profilem s minimální volností po stranách a v rozích 3 mm. V případě nerovnoměrného zahřívání (např. na plynovém sporáku, či jiném intenzivním zdroji tepla) je nutné pečící kámen navíc podložit do celé spodní ploše měděným plechem min. tl. 1 mm.
Parametry pečícího kamene:
rozměry: 40cm x 20cm x 3cm
hmotnost: 9 kg
země původu: INDIE
ochranný kovový rám: NENÍ ve ceně
povrchová úprava kamene: strana pro grilování - leštěná
Balení obsahuje:
Kamennou desku – Zelený mramor – 40x20x3cm
- hlubinná vyvřelina, chrakteristická krystalizací ve velkých blocích, jež lépe odolávají tepelnému zatížení
Výhody zeleného grilovacího kamene:
* je vysoce odolný proti prasknutí (často používaná žula praskne často při prvním grilování). Náš zelený lávový kámen pouze vytváří jemné žilky, "otevírá se a po grilování opět uzavírá". Vždy však doporučujeme kámen svařit do kovového rámu, v případě prasknutí zůstane pohromadě a bude Vám dále sloužit.
* je tvrdý. Oproti MASTKU je možné používat kovové grilovací náčiní, kámen nepoškodíte (nepoškrábete do hloubky) a výborně se čistí.
* potraviny připravené na grilovacím kameni neopalují vyšlehávající plameny, grilování je tak mnohem zdravější a samotná potravina neobsahuje karcinogenní látky.
* složení zeleného grilovacího kamene splňuje parametry hygienického A-testu pro styk s potravinami v ČR
* kámen navíc skvěle vypadá
Největší výhoda lávových kamenů je snadné čištění, rychle pečení, úspora energie, ale hlavně dodávají pokrmům úžasnou chuť. Jídlo, které je připraveno na lávovém kameni, se nedostává do styku s plamenem, pokrmy se neopalují a nevznikají tak škodlivé látky v jídle. Na lávovém kameni je možné grilovat bez tuku. Chuť jídel grilovaných na kameni se nedá popsat má výjimečné aroma a zůstává krásné. Lávový kámen je neutrální hmota a proto nevypuzuje žádné škodlivé látky. Při grilování na lávovém kameni neovlivni pokrm kouř, ale tato možnost zůstává zachována, pokud vložíte grilovací kámen do příklopného kotlového grilu. Grilování probíhá při stabilní a stejnoměrné teplotě, která chrání hodnotu přírodních látek jídel, zejména vitaminy, aroma a chuť.
Jiné kameny při vytvoření trhlinky prasknou a rozdrobí se. Praskliny, které se zahříváním přirozeně vytváří, se při zchladnutí u tohoto zeleného kamene opět uzavřou na stejné místo a zůstává jen stopa žíly, která je pro tento kámen přirozená. S našimi dodavateli jsme zkoušeli kolem 40 druhů kamenů a z tohoto velkého množství jsme pro grilování vybrali ten nejvhodnější. Možno používat ohřev uhlím, elektrickými kamny, plynovými kamny, v krbovém topení nebo vložit přímo do grilu na grilovací rošt.
Proč ne žula a mastek bez železného náčiní ?
Grilovat se dá prakticky na každém kameni, bohužel ne všechny toto použití „přežijí“
ŽULA – v Čechách často používaná jako nejlevnější řešení pro výrobu pečících kamenů pro zahradní grily a krby. Žula obsahuje nejčastěji živec, slídu, křemen a právě tento poslední nerost je při grilovacích teplotách (cca od 250°C) výrazně nestabilní, ztrácí krystalickou pevnost a při zchlazení opět krystalizuje do nové podoby. Proto často dochází k prasknutí pečícího žulového kamene již při prvním grilování.
MASTEK – je chemicky velmi odolný a žáruvzdorný. Snáší teploty do 1200 °C, používá se tedy kromě jiného na vyzdívky pecí apod. Jeho největší slabinou je však jeho tvrdost. Jedná se o velmi měkký nerost s tvrdostí kolem hodnoty 1. Při grilování na mastku je potřeba zapomenout na kovové grilovací nářadí a krájení masa přímo na kameni, vše toto poškozuje povrch pečícího kamene. Pokud Však máte rádi křupání kamínku mezi zuby, pak Vám přejeme dobrou chuť
Při pečení na mastku se k obracení potravin doporučují teflonové, dřevěné či plastové sady grilovacího nářadí. Mastkové kameny tmavého typu prodávané v našem obchodě pocházejí z nižších geologických vrstev, jsou tak tvrdší, pevnější a odolnější vůči poškození.
Návod k použití lávových kamenů:
Kamennou desku doporučujeme podložit tenkým měděným plechem a usadit do kovového rámu (jako obraz) s minimální volností na všech stranách i v rozích. Rámeček usnadňuje manipulaci. Pokud je kámen horký, rámeček zabraňuje poškození, měděná deska zamezuje tepelným šokům na spodní straně pečícího kamene.
Před použitím doporučujeme studený kámen otřít jedlým olejem a setřít prach. Ošetření olejem je pro kámen lepší než vodou. Při vlastním grilování je nutné nejprve rozžhavit uhlíky a rozvrstvit je pod celou grilovací plochou, tak aby žár zahříval grilovací plochu rovnoměrně. Grilovací kámen uložíme v rámu na grilovací rošt a pozvolna zahříváme. Kámen z žil uvolňuje olej z předchozího grilování, lehce ho setřeme papírovým ubrouskem nebo látkovým hadříkem. Toto je nutné zvláště po delší pause. Ještě jedenkrát jemně potřeme čerstvým olejem povrch kamene a můžeme začít s grilováním.
Kámen poškozuje jakékoli prudké zchlazení, proto na kámen pokládejte pouze potraviny přirozené teploty nikoli zchlazené či zmrazené. Stejně tak podlévání sosem provádějte přes grilované plátky. Grilování zachlazených potravin se obecně nedoporučuje. Tepelný šok mění strukturu a chuť pochutiny.
Nikdy neomývejte rozpálený kámen vodou, pouze špachtlí oškrábejte zbytky jídel, což v mnoha případech stačí, nebo si počkejte, až kámen úplně vychladne.
Před prvním použitím nechte kámen venku proschnout po dobu minimálně
1 – 2 dnů. Toto aplikujte také v případě, že jste kámen dlouho nepoužívali a je možné, že vlivem atmosférické vlhkosti, styku s vodou či spatného uložení navlhnul. Voda v kamenech obecně zvyšuje riziko prasknutí!
Znovu opakujeme, že kámen se při rozehřátí rozpíná a proto jistě zaznamenáte, že se jemně otevírá a praskliny tedy nejsou důvodem reklamace. Pokud dodržíte veškeré zásady, které doporučujeme, a budete ke kameni šetrní, bude Vám sloužit po velmi dlouho dobu.
Info TIP:
Slovo — "lávový kámen" je jen obchodní název pro horké kameny. Většinou to neznamená, že původem kamene je láva. Láva obsahuje např. také čedič, který na ohni okamžitě praskne. Často jsou k vidění okrajové drážky vybroušené do kamene, tento zásah vždy snižuje jeho pevnost a často zvyšuje možnost prasknutí.
Toto platí pro všechny druhy kamenů. Naše kameny drážky nemají.
TIP: Pro případy, kdy chcete grilovat "Jako na kameni" a zároveň chcete mít větší jistotu, že nedojde k prasknutí grilovací desky, doporučujeme volbu LITINOVÝCH grilovacích plátů, z nichž některé nabízejí záruku od výrobce až 25 let.